Biostatistics & Medical Informatics / Interfaculty Center Data Processing and Statistics

Biostatistics & Medical Informatics / Interfaculty Center Data Processing and Statistics
HET STEEDS GEBRUIK MAKEN VAN STATE OF THE ART BIOSTATISTISCHE METHODEN LEIDT TOT REDUCTIE VAN PROEFDIEREN EN VERFIJNING VAN DIERPROEVEN
De Interfaculty Center Data Processing and Statistics (ICDS) is een interfacultaire faciliteit die werkt rond alle aspecten van empirisch onderzoek ten dienste van de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Universitaire Ziekenhuis Brussel. De groep bestaat voor een deel uit leden verbonden aan de onderzoeksgroep Biostatistics & Medical Informatics (BISI), die zelf actief zijn in het biostatistische onderzoek, waardoor telkens de laatste technieken gebruikt worden. De groep ondersteunt onderzoekers bij hun studieontwerp, data-analyses en datacollectie (waaronder de berekening van steekproefgroottes valt).
Studieontwerp optimalisatie is één van de basisdiensten. De optimalisatie omvat het analyseren van het ontwerp van het experiment met het oog op statistische dataverwerking. Het experiment wordt verbeterd opdat de adequate methodologie en statistische analyse gebruikt worden, die in staat zijn om de onderzoekshypothese te onderzoeken.
Steekproefgroottebepaling is een andere basisondersteuning voor dierproeven, waarbij het ICDS advies geeft en tools voorziet om de geschikte steekproefgrootte te berekenen. Het gebruik van het aantal proefdieren wordt nauwgezet berekend opdat het juiste aantal gebruikt wordt opdat klinische relevantie en statistische significantie samenvallen. Op die manier kan de effectgrootte in een experiment niet alleen statistisch bevestigd worden maar zal die op haar beurt ook biologisch correct geïnterpreteerd kunnen worden. Zowel de optimalisatie van het studieontwerp als een correct steekproefgroottebepaling leidt tot een reductie in het aantal proefdieren.
Naargelang de complexiteit van het experiment, kan de data-analyse (deels) uitbesteed worden aan het ICDS. Deze uitbesteding omvat tevens ook advies bij de rapportering en visualisatie van onderzoeksresultaten. Verder begeleiden we het onderzoek bij de publicatiefase met advies om onderzoeksresultaten correct voor te stellen en te rapporteren.
Tot slot biedt het ICDS ook tutorials en workshops aan in het kader van wetenschappelijke professionalisering. Om onderzoekers verder van dienst te zijn, staat het ontwikkelen van specifieke software die helpen bij studieontwerp optimalisatie en de steekproefgroottebepaling ook centraal. Zo zijn er al tools ontwikkeld die toelaten om de steekproefgrootte te bepalen voor 2-way- en repeated measures anova, alsook een tool die interim analyse toegankelijk maakt. Interim-analyses zijn zeer gebruikelijk in het klinisch onderzoek maar minder in het preklinische onderzoek met proefdieren waar ICDS als ambassadeur optreedt om deze methodologie aan te bieden aan onderzoeksgroepen aangezien interim-analyses toelaten om een studie te stoppen zodra statistische significantie bereikt wordt wat een onmiddellijke reductie betekent van het aantal gebruikte proefdieren.
Kortom: ICDS poogt een bijdrage te leveren aan twee van de 3Rs: Reduction & Refinement.